Pankit ja sijoittajat

Valtiokonttori laskee uusia velkakirjoja liikkeeseen pankkien välityksellä. Tärkeimmät pankkikumppanit toimivat valtionvelan päämarkkinatakaajina. Valtionvelan sijoittajat ovat etupäässä suuria institutionaalisia sijoittajia.

Päämarkkinatakaajat

Valtiokonttori valitsee yleensä syndikoituihin emissioihin pääjärjestäjiksi päämarkkinatakaajia. Niillä on myös oikeus osallistua Valtiokonttorin obligaatiohuutokauppoihin.

Jälkimarkkinoilla päämarkkinatakaajat antavat tärkeimmille sarjaobligaatioille eli ns. valtion viitelainoille osto- ja myyntihintoja.

Päämarkkinatakaajapankkien toimintaa ohjaa markkinatakaajasopimus, joka on englanninkielinen: Primary Dealer Agreement 2018 (pdf)

Valtiolla on tällä hetkellä neljätoista päämarkkinatakaajaa:

Bank of America Merrill Lynch Goldman Sachs
Barclays Capital HSBC
BNP Paribas J.P. Morgan
Citigroup NatWest Markets
Crédit Agricole Nomura
Danske Bank Nordea
Deutsche Bank Société Générale

Sijoittajat

Valtionvelan sijoittajat ovat etupäässä koti- ja ulkomaisia institutionaalisia sijoittajia. Tyypillisiä sijoittajia ovat esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöt, keskuspankit, sijoitusrahastot ja liikepankit. Suurin osa sijoittajista on Suomen ulkopuolelta.

Sijoittajat ostavat valtion lainoja sekä jälkimarkkinoilta että suoraan valtion lainojen liikkeeseenlaskuista. Ne jättävät ostotarjouksensa pankkien välityksellä. Valtiokonttori välittää sijoittajille tietoa valtion lainanotosta ja Suomen taloudesta muun muassa velanhallinnan vuosikertomuksessa, internetissä sekä sijoittajatapaamisissa.

Julkaistu 2.1.2015 klo 8.00 , päivitetty 12.1.2018 klo 15.59
Suomeksi   På svenska   In English

Takaisin sivun alkuun

Anna palautetta

Viesti koskee


Yhteystiedot